Soltann.no | Tjenester
285
page-template-default,page,page-id-285,qode-listing-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-12.0.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.0,vc_responsive

Tjenester

Det er mange behandlingsformer innenfor tannhelse. Hos Solkysten Tannhelse utfører vi de fleste former for behandling. I noen få tilfeller kan det bli behov for å henvise til spesialistsentre, for diagnostikk og behandling.

Under finner du en liste med et utvalg ulike former for behandling. Klikker du på en av de, kan du lese mer om behandlingsformen.

Tannlegeskrekk

Mange gruer seg til tannlegebehandling. Noen pasienter har til og med fobi, Odontofobi. Si ifra til din behandler om redsel for tannlegebehandling. Vi tar problemet på alvor og har forskjellige metoder for å hjelpe. Vi prøver som regel å komme i mål med samtale og veiledning. I noen tilfeller vil medikamenter bli brukt. Muligheten for henvisning for behandling i narkose kan også bli vurdert.

Bittskinne

Mange får skader på tennene, fordi de ”gnisser/presser” tenner. Dette foregår ofte i søvne og uten at pasienten selv er klar over det. For mange av disse pasientene vil det være nødvendig å få tilpasset en bittskinne som skal beskytte tennene mot slitasje. Bittskinner brukes også i behandling av temporomandibulær dysfunksjon (problemer med tyggemuskelatur).

Vi har i dag et utall av forskjellig type skinner. Noen typer bittskinner beskytter kun tennene, mens andre også har til hensikt å hjelpe pasienter som også har muskelplager og hodepine.

Bleking

Bleking av tenner er populært. Vi anbefaler hjemmebleking. Man kommer inn på klinikken og får tatt noen avtrykk, slik at blekeskinner tilpasset akkurat deg kan fremstilles. Noen dager senere er skinnene klare. Ved utlevering går man igjennom blekerutiner og ser at skinnene passer.

Behandlingen er stort sett smertefri og ikke skadelig for tennene, forutsatt at dårlige fyllinger og hull er behandlet. Vanligste bivirkning ved bleking er ising i tennene. Fyllinger og kunstige tenner blekes ikke.

Estetisk tannpleie

Dette er et område som i de senere årene har blitt viet mer og mer oppmerksomhet. Nye teknikker har ført til at vi kan gjøre svært mye for å gi pasientene et pent smil.

Vi bestreber oss på hele tiden å følge godt med i utviklingen, slik at vi til enhver tid kan gi pasientene et optimalt estetisk resultat.

Implantater

Det er mulig å erstatte neste alle tapte tenner med implantat. Behandlingen innebærer at man opererer en liten skrue i titan inn i kjevebenet. Denne erstatter roten som mangler. På den festes siden en krone eller bro.

Behandlingen strekker seg over noe tid og som oftest henvises du til en oralkirurg for innsetting av selve implantet. Den protetiske delen gjøres hos oss.

Kirurgi

Kirurgiske inngrep som fjerning av visdomstenner og behandling av tannkjøttssykdommer blir utført på vår klinikk. Vi utfører også mer omfattende kirurgiske inngrep, hvis det skulle være nødvendig. Ved behov, henviser vi til oral kirurg.

Krone/bro

Krone må lages, dersom så mye av tannen er ødelagt at det ikke lar seg gjøre å lage en plastfylling. Dersom tannen er rotfylt, og feste for en kronen er dårlig, kan det være aktuelt å sette en stift opp i rotkanalen.

En bro kan lages dersom en eller flere tenner er gått tapt. Dette kan være en rimeligere måte å erstatte tapte tenner på, enn å sette inn implantater. Kroner og broer er faste tannerstatninger og kan ikke tas ut.

Inman Aligner

Regulering av tenner i front på en rask og skånsom måte. Avtagbar apparatur. Les mer om Inman Aligner på www.inmanaligner.com

Profylakse

Tannpleier/tannlege kan utføre en del forebyggende tannbehandling, slik at problemer ikke utvikler seg til omfattende behandlinger. Profylaktisk behandling utføres på alle, men er spesielt viktig hos pasienter med økt risiko for karies eller periodontitt. Det gis råd og veiledning i bruk av hjelpemidler, fluorpensling og tannrens. Risikopasienter må følges opp flere ganger i året.

Plastfyllinger

I Norge ble det 1. januar 2008 forbudt å legge amalgam. Siden den tid, har norske tannleger hovedsakelig brukt kompositt i tennene.

Den store fordelen i forhold til amalgam, er at fyllingene blir veldig estetisk pene. Kompositt kan stort sett bli brukt over alt i munnen.

Proteser

Hvis du har mistet noen eller alle dine naturlige tenner kan en protese benyttes for å erstatte disse. En protese sitter ikke fast i munnhulen og må derfor blant annet tas ut for daglig rengjøring. Å venne seg til en protese krever trening. Derfor vil man som regel ha noe problemer med å snakke og spise i starten.

Proteser kan utformes på mange forskjellige måter og kan bli veldig naturtro. Tannlegen din kan vise eksempler på forskjellige løsninger.

Rotfylling

I hver en tann er det et hulrom som går helt ned til spissen av roten. I dette hulrommet ligger tannerver, blodårer og bindevevsceller. Når det blir skade på dette vevet, må tannen rotfylles hvis den skal bevares. Ved en rotfylling renses det infiserte vevet ut mekanisk og ved bruk av bakteriehemmende midler. Hulrommet forsegles deretter helt ned til rotspissen for å hindre inntrenging av nye bakterier.

Det er flere årsaker til at en tann må rotfylles. Det kan være at et hull går inn til nerven og gi nervebetennelse. Andre ganger har infeksjonen arbeidet i det stille, slik at nervevevet har henfalt, uten tydelige symptomer for pasienten. Tannen kan kanskje virke litt annerledes å bite på. Den vil heller ikke reagere normalt på varme og kulde.

Skallfasetter

En skallfasett er et tynt skall, fremstilt i et keramisk materiale eller kompositt. Fasetten fremstilles individuelt for hver pasient og tann. Passformen blir derfor perfekt. Skallfasetter fremstilles hovedsaklig for fortenner. Resultatet blir svært naturlig, takket være at fasetten likner tannens egen oppbygning.

Tannkjøttsbehandling

Grovt inndelt finnes det 2 typer tannkjøttbetennelse:

Gingivitt

En overfladisk betennelse i tannkjøttet som gjør at tannkjøttet blir rødt, hovent og blør lett. Gingivitt har sin årsak i plakk (bakteriebelegg) på tenner som gir en betennelsesreaksjon i tannkjøttet. Man blir kvitt betennelsen ved å bedre renhold med tannbørste og tannstikker/tanntråd/mellomromsbørster. Etter få dager blir man kvitt betennelsen og den gir ingen permanente skader.

Periodontitt

Periodontitt kan være en videreutvikling av gingivitt. Aktuelle symptomer kan være blødning fra tannkjøtt, løse tenner, forandring i bittet og tenner som «vandrer». Betennelsen kommer av bakteriebelegg og tannsten som har kommet ned i tannkjøttslommene og irriterer tannkjøtt og kjevebein. Behandlingen går ut på at en tannpleier eller tannlege renser tannkjøttslommer for tannstein og bakterier over en periode, og instruerer i renhold. Avhengig av alvorlighetsgrad, kan det være aktuelt å korrigere tannkjøttslommer med kirurgi, for å få tilgang og lette senere renhold for pasienten. Er tilstanden alvorlig må man forvente en livslang vedlikeholdsfase

Støtte til tannlegebehandling

Ved noen diagnoser og behandlinger kan du ha rett på støtte til din tannbehandling. Vilkår for støtte endres av HELFO vært år. Gjeldende regelverk kan du lese mer om på www.helfo.no. Snakk med din tannlege eller tannpleier, hvis du lurer på om du kan ha rett til støtte.